Jeg har konkurrert i svømming og da i tradisjonelle løp hvor det gjelder å fullføre rundene raskest mulig. Det har vært skikkelig morsomt, men jeg mener ikke at alle skal gjøre dette. Det vil være totalt urealistisk, men det gjelder å være å trygg i vannet.

Lek i vannet

Vi voksne glemmer ofte å leke og bare bevege oss i vannet. Enten holder vi oss unna vannet helt eller så svømmer vi bare frem og tilbake. Dette er ikke alltid så morsomt. Det gjelder å ha det morsomt i vannet. Bli gjerne med i eller dann ditt eget vannpolo lag. Her har du det både morsomt og du får mye trening uten å merke det. Det er også andre leker slik som å ha konkurranser eller at man utfordrer hverandre. Mulighetene er mange og de lokale svømmeklubbene har ofte tips om hva du kan gjøre.

Trening i vann

Alle som har prøvd å løpe under vann eller bare bevege seg, vil fort oppleve at dette kan være tungt. Det er nesten som å løfte vekter, bare mer morsomt. En slik trening er også mye snillere mot ledd og ligamenter. Derfor er det mange eldre som velger vanngymnastikk. Det er også mange som sliter med dårlige knær eller har et bevegelsesproblem som deltar i disse treningsgruppene. Fordelen med treningen er at man ikke belaster unødvendig ledd og ligamenter, samtidig som man får seg en skikkelig treningsøkt.

Føl deg trygg

Det er dessverre mange, og tallet er økende, som kun har svømt på skolen så de fikk bevis på det de kunne svømme. Dette papiret er lite verdt hvis man ikke holder kunnskapen ved like. Så når du først stikker stortåen ned i vannet så gjelder det å huske noen viktige fakta:
Du flyter! Vi er skapt for å flyte så du vil i utgangspunktet klare å flyte. Du kan teste dette ved å legge deg rolig på rygg og puste langsomst. Da vil du kjenne hvordan du flyter på vannet. Luften i lungene vil sørge for at du kommer opp til overflaten to eller tre ganger om du skulle få krampe eller noe annet hindrer deg i å ta svømmetak. Rolige bevegelser er mye viktigere enn voldsomme bevegelser. Ved å bevege armene i små halvsirkler så vil du også få hjelp til å holde deg flytende. Hold deg på grunnen til du føler at du er trygg nok til å stikke nesten ut på dypet.
Det er ingen grunn til å føle seg utrygg i vannet, det finnes gode instruktører og kurs for voksne. Det er nemlig mange som sliter med slike problemer. Så du kan ta kontakt med den lokale svømmeklubben og få vite mer om dette.