Selv om vi i Norge er mest opptatt av ski så er det også flere som har satset hardt på svømming. Og selv om mange ikke kommer lenger enn nordiske konkurranser så er jo det greit det og. Jeg pleide å svømme langbane, men etter hvert så har jeg begynt å få mer interesse for stup. Dette er noe spesielt når man suser ned mot en vannet samtidig som man skal gjennomføre diverse øvelser.

Langbane

Langbane er det folk flest forbinder med konkurranse svømming. Her gjelder det å gjennomføre et løp på raskest mulig tid. Distansen varierer, men løpene gjennomføres i et vanlig basseng noe som betyr at det er flere teknikker man kan lære seg for å øke farten. Et av dem er å sikre at når du vender (altså snur for å svømme tilbake) så gjelder det å være raskest mulig og skape minst mulig vannmotstand. Det er også flere svømmeteknikker som kan brukes. Brystsvømming er den mest vanlige og her brukes det vanlige svømmetak som vi lærer på skolen. Det kalles også for froskesvømming. Så har man crawl og til sist butterfly.

Synkronsvømming

I synkronsvømming så er det to eller flere svømmere som lager en egen dans under og i vannet. De beveger seg helt likt eller i et mønster og er gjerne mer under vann enn over. Dette er en krevende idrett, hvor man både skal huske trinnene til dansen. Danserne er ofte mer under vann enn over, noe som krever svært god kontroll over pusten. Dette er en krevende sport, som ikke har fått så mye oppmerksomhet i Norge. Jeg håper dette vil endre seg. Det er i utgangspunktet en idrett dominert av kvinner. Menn lar seg skremme av pene drakter og glitter. De tenker kanskje at det ikke er noe for dem. Men det har heldigvis kommet noen guttelag på banen noe som gleder meg.

Stuping

Å stå helt øverst på planken som ligger 8 meter eller mer over vannet er en helt spesiell opplevelse. Så skal man ikke bare hoppe rett ned, men gjennomføre flere øvelser på veien. Det handler om å utnytte fritt fall muligheten til å vise smidighet og timing. Noen klarer å ta flere saltoer på veien ned og lander med knapt et plask. Perfekt! Det er mulig å ha lagarbeid også her. Noen velger å stupe sammen med en annen idrettsutøver og da skal de to bevege seg som en person. De skal altså være helt synkronisert.

Vannpolo

Vannpolo handler om å få ballen i motstanderens mål. Målet er å få et høyere antall mål enn motstanderen. Det er en keeper på laget som vokter målet og seks utespillere. Det kan gå hardt for seg, at spillerne dytter hverandre under vann. Det er selvsagt flere regler som styrer spillet og som sørger for at ingen kommer til skade. Vannpolo er fartsfylt, men det tar også opp hele bassenget når man spiller. Derfor er det ikke enkelt å få tid til å trene, spesielt ikke i Norge hvor det er få basseng og hver eneste time i bassenget er dyrebar.